Olej kokosowy – właściwości

Olej kokosowy ma działanie pozwalające walczyć z niechcianymi drobnoustrojami. Skutecznie przeciwdziała próchnicy czy zatruciom pokarmowym. Niszczy patogeny i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Wykazuje również dobroczynne działanie na serce i układ krążenia. Przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu. Olej ten wzmaga uczucie sytości, będzie więc dobrym tłuszczem do używania dla osób dbających o linię. Wspomaga również trawienie i pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną.

Działa również stymulująco na układ immunologiczny. Oprócz tego olej kokosowy zawiera inne nasycone kwasy tłuszczowe takie jak: kwas mirystynowy, kwas kaprylowy, kwas stearynowy i kwas kaprynowy. W jego składzie znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy. Do tego dochodzą minerały i witaminy:

  • wapń
  • żelazo
  • cynk
  • potas
  • witamina E
  • witamina K
  • witamina C
  • witaminy z grupy B